Sayfalar

12 Nisan 2017 Çarşamba

YULAF İLE SAĞLIKLI YAŞAM

İlgili resim

Son dönemlerde besin değeri anlaşılan gıda maddelerinden biri de tahıl grubundan olan "Yulaf /yulaf ezmesi" olduğunu düşünüyorum.Ben günlük olarak tüketen birisi olarak, düşündüm ki sizlerle de bu güzel ve sağlıklı bilgileri paylaşmalıyım.

Günlük diyetimizde ciddi bir besin desteği olarak kullanılabilen bu gıda maddesi; folik asit, potasyum, magnezyum ve lif açısından zengin besin değerine sahiptir. Süt veya yoğurt ile birlikte tüketilebilir. Tüketileceği zaman, 1 dilim ekmek yerine 2 çorba kaşığı kadar yulaf ezmesi tüketilebilir.İçerisine kuru meyve ekleyerek süt ile birlikte yiyebilirsiniz:) Özellikle  1 saat kadar spor öcesinde tüketildiğinde, size güzel bir enerji sağlayabilir, tüm okurlara da tüketimini tavsiye ediyorum.

Şimdi hep birlikte; yapılan araştırmalara göre, yulafın sağlık üzerine etkilerine göz atalım..



   Yulaf yaklaşık olarak; %62-65 karbonhidrat (kompleks), %13-24 protein, % 3-12 yağ ve %12 lif   içerir ve aynı zaman da B-glukan 2,3-8,5 g / 100 g içeriği ile antioksidan etkisi yüksektir.Yulaf içeriğinde ki yağın, Buğday yağına göre daha az yağ asidi ve E vitamini içerdiği bazı araştırmalar sonucu elde edilmiştir.Yaklaşık olarak 100 g’mı 380 kcal’dir. (2)

Yulaf içeriğinde ki karbonhidartların çoğunluğu nişastadır ve bunların sindirimi daha yavaş olacağından kan şekerinin düzenlenmesinde, vücuda uzun süreli enerji sağlanmasında iyi bir gıda maddesidir.Bu özelliği ile yulaf, glisemik indeksi düşük gıdalar arasında yer almaktadır.

İçerdiği lifler (B-glukan), suda çözünür olduğundan, tokluk hissi vermektedir.Yapılan birçok araştırma da suda çözünen lif içeriği yüksek gıdaların kolestrol seviyesini düşürdüğü ortaya konulmuştur. B-glukan sindirim sisteminde yağ ve kolestrolün yavaş absorbe edilmesini ve bağırsakta safra asitlerine, tuzlarına yapışarak dışarı atılmasını sağlar. Ayrıca içeriğinde ki fitobesinler (avenathramide, fitik asit) -antioksidanlar lifler ile birleşerek kardiyovasküler sağlığının korunmsında etkilidir.Kolestrolün de kalp sağlığı ile ilişkisini hepimiz bilmekteyiz.Avenathramide ‘in LDL kolestrol üzerine Tufts Üniversitesi’nde yapılan araştırmalar The Journal of Nutrition da yayınlanmıştır.(2)

Almanya Hiedelberg Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, yulaf ezmesi tüketimi tip 2 şeker hastalığında kan şekeri seviyesini önemli ölçüde azalttığı ortaya konulmuştur. Kan şekeri seviyesi, yüksek lif içerikli beslenme düzeni ve kompleks karbonhidratların sindirilmesi uzun sürmesinden dolayı kan şekeri seviyesi aşamalı olarak düşer.(3)

Tahıl ve meyve lifleri göğüs ve kolon kanserini önleyici etkileri olduğu bilinmektedir.İsveç’li kadınlar üzerinde yapılan araştırmalar sonucu tahıl liflerinin günlük, düzenli tüketildiği takdirde tüketmeyenlere göre %50 göğüs kanseri riskinin azaltıldığı ortaya konmuş. (3) Lifler, bağırsakta laksatif etki yarattığı için, boşaltımda kabızlığı engelleyici ve yararlı etkisi mevcuttur. 2011’de Londra’da BMJ sitesinde yayınlanan çalışmlarda yulafın, %10 kolon  kanseri riskini azalttığı yayınlanmıştır. 100 g kadar yulaf günlük almamız gereken lif miktarının %15 ni karşılamaktadır.(1)

Yulaf ezmesinde bulunan vitaminler, tiamin, riboflavin, niasin, B6 vitamini, E vitamini ve K vitaminlerinden oluşmaktadır. Bu besinler bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde önemlidir.

Yulaf aynı zamanda; manganez, fosfor, bakır, B1 vit., demir,magnezyum, çinko gibi ihtiyacımız olan vitamin ve mineral açısından zengin bir üründür.

Bu arada aşağıda ki linkte farklı tarifler bulabilirsiniz.

                                                                                                                 Herkese Afiyet Olsun...
                                                                                                                               Gamze


Kaynak :


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder