Sayfalar

8 Nisan 2018 Pazar

KATKILI ÇİKOLATAYI BİLEN VAR MI?


Ä°lgili resim






Uzunca bir aradan sonra yeniden merhaba.Bu yazımı çikolata sektöründe çalışmakta olan biri olarak yazmayı özellikle istedim.

Sürekli reklamlarda ve raflarda gezerken gördüğüm cümle,tanıtım  "katkısız çikolata" , "koruyucu yoktur" vs gibi. Maalesef gıdaların etkiketleme tebliğinde bulunan açıklardan dolayı, üreticiler bunu kullanıyor ve pazarlama tekniği olarak kullanıyor.





Peki çikolata üretilirken içine koruyucu normalde eklenir mi? Ya da katkı nedir?

Çikolata üretimi aslında basittir.Kakao yağı, şeker, süt tozu ve emülgatör (katkı). Emülgatör dediğimiz yağdan elde edilen bir yardımcı maddedir ve olmazsa olmazdıır.Çikolata hamurunun içinde ki maddelerinin özleşmesini sağlar.Sürülebilir kakao, fındık kremalarında da kullanılan hammaddeler temel olarak bitkisel yağ, süt tozu, şeker emülgatör.Yani baktığımız da yine koruyucu ve herhangi katkı maddesi (emülgatör hariç) mevcut değildir.Kullanılmasında gerek olan maddeler kesinlikle değillerdir. Tüketici algısını çekerek, b tür yanılgılara neden olunmasını doğru bulmuyorum.


Pazarlama örneklerinde ki katkı denilen olay tamamen tüketicide zararlı algısı yaratan maddeler için olduğunu düşünüyorum.Fakat unutmayalım gıdalarda kullanılan her madde Avrupa Gıda Otoritesi'nin (EFSA) ve Amerika Sağlık Örgütü'nün (WHO) yıllarca yapmış olduğu çalışmalara göre belirlenmiş olup, her birinin günlük alım- kullanım limitleri mevcuttur.

Koruyucu ürünler su aktivitesi yüksek yani içerisinde mirobiyolojik gelişme olabilecek geçirgen ambalajlarda satılan ürünlerde kullanılmaktadır.Bu durumda ne çikolata da ne de sürülebilir kakao kreması, fındık-fıstık ezmesi ürünlerinde kullanılmasına gerek yoktur.Bu tür ürünlerin üretiminde rutubet içeren maddeler kullanılmamaktadır.

kakao kreması ile ilgili görsel sonucu

Piyasa da butik anlamda bu işi yapan ticari kuruluşlarda bu duruma ortak olanlardan.Sosyal medya da, ürünlerin etiketlerinde fazlasıyla rast geliyorum.Bu nedenle tüketici bilinçlendirmek adına yazımda bahsetmek istedim basitce.Umarım akıllarda ki karışıklığı bir nebze olsa giderebilmişizdir.

Kendinize iyi bakın.

Gıda Mühendisi Gamze'den bugünlük bu kadar. Başka bir yazıda görüşmek üzere...

Sevgiler




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder