Sayfalar

24 Eylül 2013 Salı

"kalsiyum" un beslenmedeki yeri

Bu konuda detaylı araştırmayı aslında, annemin ameliyat sonrası kalsiyum yönünden iyi beslenmesi gerektiği için yaptım ve sizinle de paylaşmak istedim.Unutmayalım ki dengeli ve sağlıklı beslenmek hayatımızda ki en temel önemli noktadır...

Kalsiyum mineralinin vücudumuz için önemini 7'den 70'e kadar herkes iyi bilir. Yetişkin bir insanın vücudunda 1.2 kg kalsiyum bulunur, bu vücut ağırlığının yaklaşık %2’sini oluşturmaktadır. Kalsiyumun büyük çoğunluğu kemik ve dişlerin yapısında, geri kalanı yumuşak dokularda ve az miktarı da vücut sıvılarında bulunur. Kalsiyumla birlikte kemiğin yapısında magnezyum, flor, çinko ve sodyum gibi mineraller de vardır.
Özetle Kalsiyum; kemik ve dislerin gelisimi, kanin pihtilasmasi, sinir iletimi, kalp atiminin denetimi ve hücre membraninin tasima islevlerinde görev almaktadir.

Hamilelikte Kalsiyum:   Hamileliğin son üç ayında, bebeğinizin, kemikleri gelişmeye ve güçlenmeye başladığından, çok fazla miktarda kalsiyuma ihtiyacı olur. Beslenmenizde yeterli miktarda kalsiyuma yer vermezseniz, bebeğinizin ihtiyacı olan kalsiyum sizin kemiklerinizden alınacaktır. Bu durumu ve yaşamınızın ileri aşamalarında osteoporoz riskini önlemek için, beslenme programınızda hem kendiniz hem de bebeğiniz 
için yeterli miktarda kalsiyum olmasını sağlayın. Hamilelik sırasında günlük olarak tavsiye edilen kalsiyum miktarı 840 mg’dır. 

Peki eksikliğinde ne gibi sonuçlar ortaya çıkabilir?

Erken diş çürümeleri,
Sinir sisteminde problemler,
Kalp çarpıntısı,
Kas ağrıları ve krampları,
Uuku sorunları
Kemiklerin zayıflaması ve kırılgan hale gelmesi
Eklem ağrıları gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.

Diğer önemli bir rahatsızlığa değinmek gerekirse, kemik erimesi problemine değinebiliriz. Menopoz döneminde östrojen hormonunun azalmasıyla, kemiklerde kalsiyum tutumu azalır ve bu doğrultuda kemiklerin yapısında zayıflama görülebilir.Bu durum da kadınlarda kemik erimesi denilen hastalığa neden olur. Erkeklerde de kemik erimesi rastlanan bir durumdur fakat kadınlara göre ileri yaşlarda görülebilir.

Besinlerimiz ile aldığımız kalsiyumun ancak %30-40’ı emilebilmektedir ve kalsiyum emilimini için ;

• Besinlerdeki kalsiyum-fosfor dengesinin uygunluğu
• D vitamininin varlığı
• Laktoz varlığı (Sütün bileşimindeki doğal şeker laktozdur. Sütteki laktoz
ve az miktardaki D vitamini sayesinde, kalsiyumun emilim oranı daha yüksektir. Sütteki kalsiyum, diğer tüm bitkisel kaynaklı besinlerdeki kalsiyumdan daha iyi emilir) önemlidir!

Kalsiyumun vücudumuz için olan önemini kısaca ve detaylı olarak öğrenmiş olduk.Şimdi asıl konumuz olan "kalsiyum yönunden zengin besinleri" inceleyebiliriz.

Sıklıkla tüketilen bazı besinlerin kalsiyum içerikleri Tablo da görülmektedir.Kalsiyum kaynakları belirlenirken emilmeyi etkileyen etmenlerin de birlikte düşünülmesi gerekmektedir. Kalsiyum için en iyi kaynaklar, emilebilen kalsiyumu en çok içeren besinlerdir. Bu yönden besinlerimiz; kalsiyumun en iyi, iyi, orta ve zayıf kaynakları olarak sınıflandırılabilir. Küçük balıklar kılçığı ile birlikte yenildiğinde kalsiyumdan zenginleşir. Kemikler kırılıp sirke ile kaynatıldığında, kalsiyum kemiğin suyuna geçer. Kemik suyu yemeklerde kullanılarak kalsiyumdan yararlanılabilir.


Kalsiyum



BESİNLER
miktarı
BESİNLER
miktarı

mg/100g

mg/100g




En iyi kaynaklar



İnek sütü  (Yağsız)
123
Beyaz  peynir-Urfa
338
İnek sütü  (Yarım yağlı)
122
(Sade)
Krem Peynir  

80
İnek sütü  (Yağlı)
119
Kars Tipi
731
Yoğurt ( Yarım yağlı)
120
Cheddar
721
Yoğurt Yağlı
111
Kaşar Peyniri
700
Beyaz  peynir  (Yağsız)
96
Rokfor
662
Beyaz  peynir  Yağlı
162
Çökelek Kuru
505




Beyaz  peynir-Edirne
437
Otlu Peynir
497


İyi kaynaklar

Pekmez (üzüm)
400
Roka
205
Badem
234
Maydanoz (taze)
203
Fındık
209
Nane  (taze)
200
Antep  Fıstığı
131
Madımak
166
Ayçiçek  Çekirdeği
120
Pancar Yaprak
119
Susam
110
Lahana Kara
116
Ceviz
99
Pazı
114
Yer Fıstığı (iç kavrulmuş)
72
Ispanak
93
Soya fasulyesi
226
Bamya Taze
92
Nohut
150
Kıvırcık
81
Kuru Fasulye (Beyaz)
144
Pırasa
52
Barbunya
135
Soğan Yeşil
51
İç bakla
102
Kivi
100
Mercimek
79
Erik pestil
90
Börülce
74
Kayısı pestil
86
Bamya Kurutulmuş
678
Kuru incir
126
Fasulye kurutulmuş
480
Kuru kayısı
67
Patlıcan kurutulmuş
137
Kuru üzüm
62
Biber Kurutulmuş
120
Kuru Erik
51
Asma  Yaprağı
392
Tarhana
685
Ebegümeci
249


Orta derecede zengin



Yumurta
56
Taze  Biber Kırmızı
29
Portakal
41
Sarımsak baş
29
Mandalina
40
Kabak  Yaz
28
Greyfurt
16
Taze  Börülce
27
Taze  İncir
36
Soğan Kuru
27
Böğürtlen
32
Bezelye (iç)
26
Kiraz-vişne
22
Hıyar (Soyulmamış)
25
Çilek
21
Hıyar (Soyulmuş)
17
Lahana Beyaz
49
Kuşkonmaz
22
Lahana Bürüksel
47
Kabak  Kış
21
Taze  Bakla
43
Karnabahar
25
Kereviz
43
Lahana Kırmızı
42

İyi kaynaklar

Pekmez (üzüm)
400
Roka
205
Badem
234
Maydanoz (taze)
203
Fındık
209
Nane  (taze)
200
Antep  Fıstığı
131
Madımak
166
Ayçiçek  Çekirdeği
120
Pancar Yaprak
119
Susam
110
Lahana Kara
116
Ceviz
99
Pazı
114
Yer Fıstığı (iç kavrulmuş)
72
Ispanak
93
Soya fasulyesi
226
Bamya Taze
92
Nohut
150
Kıvırcık
81
Kuru Fasulye (Beyaz)
144
Pırasa
52
Barbunya
135
Soğan Yeşil
51
İç bakla
102
Kivi
100
Mercimek
79
Erik pestil
90
Börülce
74
Kayısı pestil
86
Bamya Kurutulmuş
678
Kuru incir
126
Fasulye kurutulmuş
480
Kuru kayısı
67
Patlıcan kurutulmuş
137
Kuru üzüm
62
Biber Kurutulmuş
120
Kuru Erik
51
Asma  Yaprağı
392
Tarhana
685
Ebegümeci
249


Orta derecede zengin



Yumurta
56
Taze  Biber Kırmızı
29
Portakal
41
Sarımsak baş
29
Mandalina
40
Kabak  Yaz
28
Greyfurt
16
Taze  Börülce
27
Taze  İncir
36
Soğan Kuru
27
Böğürtlen
32
Bezelye (iç)
26
Kiraz-vişne
22
Hıyar (Soyulmamış)
25
Çilek
21
Hıyar (Soyulmuş)
17
Lahana Beyaz
49
Kuşkonmaz
22
Lahana Bürüksel
47
Kabak  Kış
21
Taze  Bakla
43
Karnabahar
25
Kereviz
43
Lahana Kırmızı
42

Turp Siyah
39
Pancar Kırmızı
16
Havuç
37
Yerelması
14
Marul
35
Domates
13
Turp Kırmızı
35
Patlıcan (taze)
12

Zayıf kaynaklar



Dana  eti
11
İrmik
25
Sığır eti
11
Patlamış Mısır
10
Koyun eti
10
Yufka (böreklik)
7
Hindi; et ve deri
15
Erik kırmızı
18
Tavuk Bütün  (Et, Deri)
11
Taze  Kayısı
16
Levrek  balığı
21
Kavun
14
Kılıç balığı
17
Taze  Erik Mürdüm
12
Mersin  balığı
12
Taze  Üzüm
12
Uskumru
8
Ayva
11
Ekmek  (Buğday unundan)
19
Şeftali
9
Bazlama Ekmek
57
Armut
8
Yufka Ekmek
45
Muz
8
Bulgur
36
Elma
7
Makarna
27
Karpuz
7
Pirinç
24
Nar
3
Bisküvi
22








Kaynaklar:



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder