Sayfalar

7 Haziran 2013 Cuma

Alerjen Grubu Gıdalara Dikkat


Bu konuyu ele almamın sebebi bir arkadaşımdan gelen soruydu.Kendisi yaşadığı zehirlenmeden dolayı bana danışmak istedi ve bende bunun izinde araştırma yaptım nedenini bulabilmek için.Umarım kendisi bir daha yaşamaz ve sağlığına kavuşur.. 

Elde ettiğim bulguları da sizlere aktarmak istedim.Böylelikle en azında bu tür ürünleri yediğimizde vücudumuz tepki veriyor ise, doktora gidip test yaptırıp ve yediklerimize dikkat ederek durumu düzeltebiliriz.Çünkü bu tür ürünler gerçekten ciddi sorunlara neden olabilir eğer bu hassasiyetimizi bilmiyor isek!

Hayatımızın temel ihtiyaclarından biri olan gıdalar bildiğimiz üzere bazen tehlikeli sayılabiliyor.Çünkü vücudumuz bazı gıdalara karşı tepki gösterebiliyor.Bunu da ancak yediğimiz zaman anlayabiliyoruz.Gıda alerjisi de sonradan anlayabildiğimiz bir tanıdır.Gıda maddelerine karşı olan alerjik reaksiyonlar ve gıda bileşenlerine karşı gösterilen aşırı hassasiyet arasında ayırım yapılmalıdır.

Gıda alerjisinde, vücudun savunma sistemi, gıda maddelerinde bulunan proteinleri ”tehlikeli” yabancı maddeler gibi algılayarak aktif hale geçer ve bu tepki birkaç saat sonra ortaya çıkar.
Diğer tür gıda maddesi hassasiyetinde, vücudun savunma sistemi devreye girmez. Ancak, ortaya çıkan belirtiler alerji tepkilerine benzeyebilir ve bu etki tüketilen gıda maddesinin miktarına bağlıdır.

Gelelim alerjen gıda gruplarına; AB tarafından yayınlanan listeye göre,

Gluten içeren tahıllar (Buğday, çavdar.. ve türevleri)
Kabuklu Deniz ürünleri
Yumurta ve türevi ürünler
Fıstık, fındık, badem, ceviz gibi yemişler
Soya fasulyesi ve türevleri
Süt ve türevleri
Susam tohumları ve türevleri
kereviz ve türevi ürünler alerjen gıda grubudur.

Okuduğum bazı makaleler sonucu aslında birkaç grup daha eklemek istiyorum bu ürünlere.Nadir olsa da ekleyeceğim gruptaki gıdalarda bir şekilde insanlarda alerjen etki yarattığı kanıtlanmış.

Çiğ sebze ve meyveler ; Meyve ve sebze alerjisine neden olan bireylerin çoğu polen alerjisi olan bireylerdir. Örneğin Kuzey Avrupa’da pek yaygın olan Huş ağacı polenine alerjisi olan bireyler genelde elmaya karşı da duyarlılık göstermektedirler. Yine çimen polenine alerjisi olan bireylerde de maydanoz alerjisi görülebilmektedir.Meyve ve sebze proteinleri genelde ısıya dayanıksızdırlar ve bu nedenle pişirildiklerinde alerjik kişiler tarafından da tüketilebilirler.

Hardal: Kuvvetli bir alerjendir, özellikle çocuklarda astım veya ürtikere neden olurlar.

Karabiber: Bir besin alerjeni olarak, özellikle soluma yoluyla tehlike oluşturabilir.
Diğer baharatlardan, vanilya ve nane nadir olarak solunum sisteminde klinik belirtiler oluştururlar. Özellikle çeşitli yiyeceklerde kullanılan tarçın, nane ve hindistancevizi yağları deride ve vücudun diğer bölgelerinde geçici şişliklere neden olurlar.

Bal da bu gruba daildir. Fakat genel de polene karşı alerjisi olan kişilerin bal dan etkilendiği görülmüş.

Yalnız şunu da not etmeliyim, bu grup besinleri yersek "ölürüz, alerji oluruz" gibi lütfen düşünmeyin:) Ben sadece yazılan makalelerden bu bilgileri buldum ve sizle paylaşmak istedim sadece bilinçlendirmek adına ..

Bence http://www.naaf.no/Documents/Brosjyrer/matvareallergi,%20Tyrkisk_web.pdf bu linki de incelemelisiniz.Gerçekten güzel bir döküman hazırlamışlar bu bağlamda...

Hepinize sağlıklı günler dilerim .. :)


Kaynaklar;

Tuft Louis, Mueller Harry Louis. Food Allergy, In: Allergy in Children.W B Saunders Company, London,128; 1970

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder