Sayfalar

8 Şubat 2013 Cuma

Baklagillerin Yararlarını Biliyor muyuz?




Yeni bir gıda mühendisi olarak, gıdalar hakkında bilgilerimi paylaşmanın en güzel yolu burası sanırım.O yüzden elimden geldiğince gıdaların yararları ve fazla alındıklarında gösterebilcekleri zararlı etkileri size bölüm bölüm yazmaya çalışacağım..

İlk olarak baklagilleri seçtim.Çünkü az çok herkes sebze grubu hakkında birşey biliyor.Peki ya kuru baklagi olarak bildiğimiz kuru fasulye, mercimek,nohut, bakla, soya.. ?  O zaman hemen hızlıca konuya giriyorum:)


Türk mutfağımızda  vazgeçilmez, klasik tatların  başında yer alan baklagiller  içlerinde bir çok fayda barındırmaktadır.Bayanların ilgisini çeken yönü ise; tok tutucu ve içerdiği lif miktarının yüksek olması nedeniyle zayıflamaya yardımcı olmasıdır.Bu yüzden diyetlerde olmazsa olmazlardandır..



Baklagiller lif içeriği en yüksek besin gruplarından biridir.Aynı zamanda protein miktarları ve kaliteleri yüksektir.Kuru baklagil tanelerinin dış bölümünde posa iç taraflarda ise ağırlıklı olarak nişasta bulunur. Çok az yağ içerirler ve bunlar da çoklu doymamış yağ asitleridir. İçerdikleri protein miktarı gerçekten fazladır. Vücut bu proteinleri et ve yumurta gibi havyansal besinler kadar kolay özümseyip kullanamasa da yağlı ve kolestrolü yüksek besinlerden kaçınılan diyetlerde protein ihtiyacını karşılarlar.

Yanlış bilinen bir nokta vardır.Karbonhidrat değerleri yüksek olabilir.Fakat buradaki karbonhidratlar oligosakkarit dediğimiz sindirimi ağır şekerdir.Bu yüzden  baklagiller glisemik indeksi düşük ürünlerdir. Yapılan "The potential health benefits of legumes as a good source of dietary fibre" adlı araştırmada da bu etkileri bir kez daha kanıtlanmıştır.(British Journal of Nutrition (2010), 103, 569–574).Aynı araştımada magnezyum, demir, çinko, kalsiyum miktarları da araştırlmış ve değerlerinin önemli seviyede olduğu görülmüştür. B grubu vitaminleri yönünden zegindirler. Kuru baklagillerde B12 vitamini bolca bulunur. 


Kısaca özetlersek;



  • Kan şekerini dengeler
  • Kolestrol azltıcı etkisi
  • Kansere karşı koruyucu etkisi vardır. (içindeki izoflavon maddeler kanser hücrelerini yayılmasını engeller                  ve önler)

  • Kilo alımına neden olmaz
  • Sindirime yardımcı olur
  • Çölyak hastaları için idealdir.




Glisemik indeks; Sindirim süreci çok kısa ve böylece emilim ve kana karışma süreci çok hızlı olan bu tür gıdalar kan şekerini çok hızla yükseltirler. Böyle gıdalara GLİSEMİK İNDEKSİ YÜKSEK GIDALAR denir.Tam tersi ise, sindirimi uzun süren ve kan şekerinin hızla artmasına neden olmayan gıdalar ise GLİSEMİK İNDEKSİ DÜŞÜK GIDALARdır. 


Glisemik indeksi yüksek gıdaların alımı ile vücudumuzda neler oluyor:
1.        Hızla sindirilebildikleri için hızla kana karışıyorlar ve hızla kan şekerini yükseltiyorlar
2.       Pankreas bezimiz hızla yükselen kan şekerini görünce hızla ve büyük bir miktarda insülin salgılıyor
3.       Bu kadar yüksek kan şekerini depo ederek azaltma yoluna gidiliyor
4.       Sonuçta ani yükselen kan şekeri eşittir aniden depolama ya da yağ dokusunda artış oluyor
5.       Gidişat bu kadar ile kalsa iyi dedirtecek olayları daha yeni başlattığımızın farkında bile olmayabiliriz, glisemik indeksi yüksek gıdaları alırken.
6.       Evet aldık bu tür gıdayı hızla emildi, hızla kan şekerini yükseltti, hızla yağ dokusu olarak depolarımıza katıldı... Fakat bu hızlılık sırasında barsaklardan emilecek besin maddeleri de hızla bitti. İnsülin miktarı ise aynı hızla azalmaz hala daha yüksekliğine devam eder. Sonuç hızla yükselen kan şekeriniz hızla düşecektir.
7.       Hızla kan şekerinizin düşmesi, farketmeden sizi kısa süre sonra  tekrar yemeye itecektir.
Yani glisemik indeksi yuksek gıdalar yağ depolanmasını hızlandırdığı için kilo alımına neden olacaktır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder