Sayfalar

16 Ağustos 2013 Cuma

Pasta Süsleme Glazürü


Aslında onla tam anlamda tanışmam bugüne nasipmiş. Daha önce internette sitesinde gördüğüm glazürü bugün aldık denedik. 

Kız kardeşimin ilk olarak sorduğu; Gamze bunlar sağlıklı mıdır?  Gıda mühendisi olmamla bunun kesin yargısına varamam tabiki. Ama içindekiler kısmında direk daldım olaya ve inceleme çabasına giriştim.


Gerçek şudur ki içinde kullanılan renklendiricilerin kimyasallık boyutu. Renklendiriciler arasında; spirulina (yeşil), lutein (sarı), karmin (kırmızı), titanyum dioksit (beyaz) görünüyor.İlk 3 renklendiricimiz doğal olarak sınıflandılıabilir. Çünkü herhangi bir kimyasal karıştırılmadan elde ediliyor. Yani direk bitki özünden ekstrakte edilmektedir. Titatnyum oksit pahalı bir elde ediliş yöntemini kimyasal olmasına borçldur. FDA'in (Amerikan Gıda ve ilaç dairesi) sınırlaması ağırlıkça %1 'dir. Dünya da birçok ilaç ve gıda araştırmalarında en güvenilir kuruluşlardan biri olan FDA'in veri tabanında bunun gibi sınılamalar görmekteyiz. Bu sınırlamalar tamamiyle uzun yıllar yapılan gözlemler deneyler sonucu belirlenmiştir.

Diğer içeriklere gelince,glikoz şurubu, emülgatör, potasyum sorbat (koruyucu), asitlik düzenleyiciyi görüyoruz.Gıda katkı maddeleri yıllarca hep kötü gösterildi gerek medya da gerek bazı kişiler tarafından... Bende % 100 saglıklı oldugunu tabiki savunmuyorum.Fakat üreticiler bu katkı maddelerini iyileştirme, geliştirme amaçlı kullanmak zorunda olduğunu düşünüyorum. Tabiki bu maddelerin gıdalar içinde kullanım sınırlamarı dahilinde.

Bahsettiğimiz gıda boyalarının en geniş kullanım alanı şekerli ürünler, tatlı sektörü. Gıda boyalarında en önemli soru bu boyaların kimyasal mı yoksa doğal mı olduğudur. Bu yüzden bu noktada güvenilir markalara yönelim söz konusu olmalıdır. 

Dr. Oetker bu yeni ürünüyle bayanlara yani bizlere mutfakta yeni bir kolaylık yapmış. Bu süsleme glazürü sade bir boya değil yanlış anlaşılmasın. Renklendirilmiş sıvı şeker diyebiliriz :) Ürün paketi üstünde kullanım şekli zaten yer almakta. Ama bir tüketici gözünden ve gıda müh. olarak yorumlamam gerekirse biraz daha bu ürün üzerinde calısılması gerekli derim. Çünkü kullanırken anında donması süsleme yapımında tüketiciye zorluk çıkartabiliyor derim.

Sonuç olarak kişisel fikrim; renkli gıdaların çok fazla tüketilmemesi taraftarıyım.Fazla tüketim sonucu çocuklarda zehirlenme vakaları günümüzde görülmektedir...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder