Sayfalar

5 Mart 2013 Salı

Gıda katkı maddeleri kanser ediyormuş! Doğru mu?

Eğer gıda mühendisi iseniz veya bu bölümde öğrenciyseniz size sorulan ilk sorulardan birisi de budur.Ben de oturdum araştırdım, makaleler okudum ve etrafımdaki herkese bir nebze de olsa açıklamaya çalıştım bugüne kadar.Şimdi de size bu bilgilerimi aktarmak isterim.Yine belirtmek isterim ki, gıdalar hakkında verdiğim bilgiler kendi yorumum değil yerli ve yabancı makalelerden, araştırmalardan derlemedir.En altta ise kaynakların linkini vermekteyim.İsterseniz inceleyebilirsiniz:)

Gıda katkı maddeleri, tek başına gıda olarak tüketilmeyen, bir gıda ürününün ana bileşeni, hammaddesi veya yardımcımaddesi olarak kullanılmayan, fakat o ürünün işlenmesi, ambalajlanmasıve/veya depolanmasıile ilgili olarak ve ürünün tat-koku-görünüş-yapıve diğer niteliklerini korumak,düzeltmek, veya istenmeyen değişikliklere engel olmak amaçlarıyla gıda ürünlerine katılımlarına izin verilen, ve kalıntıveya türevleri mamul maddede kalan kimyasal madde veya maddeler karışımıdırlar.


Hazır gıdaların paketleri üzerinde, kullanım amaçlarına göre GKM'nin kategorileri, bunu
izleyen özel adlar ve "E" numaraları ile belirtilir. "E" numaraları Avrupa Birliği ülkelerinde 
GKM'lerini pratik bir kodlama yöntemi olarak geliştirilmiştir. "E" numara sistemi ile GKM'nin
temel işlevlerine göre sınıflaması(4) şöyledir:




1-Renklendiriciler                                     E100-180
2- Koruyucular                                            E200-297
3-Antioksidanlar                                         E300-321
4- Emülsifıyer ve Stabilizatörler           E322-500
5- Asit-baz sağlayıcılar                              E500-578
6- Tatlandırıcılar, koku verenler          E620-637
7- Geniş amaçlı GKM                                  E900-927

Geniş çapta bakarsak eğer;
İlgili AB direktiifi,24 farklıkategorideki gıda katkımaddesini kapsamaktadır :

1. Antioksidanlar                      9. Hacim Arttırıcılar                 17. Nem Tutucular
2. Aroma Arttırıcılar               10. İtici Gazlar                           18. Parlatıcılar
3. Asitler                                   11. Jelleştirme Ajanları             19. Renklendiriciler
4. Asitlik Düzenleyici.              12. Kabartıcılar                          20. Sertleştiriciler
5. Ayırıcılar                               13. Kıvam Arttırıcılar                21. Stabilizatörler
6. Emülgatörler                        14. Koruyucular                         22. Tatlandırıcılar
7. EmülgatörTuzlar                  15. Köpüklenmeyi Önle.           23. TopaklanmayıÖ.
8. Enzimler                                16. ModifiyeNişasta                  24. Un İşleme Ajanları.

Katkı Maddeleri Nasıl Kullanılmalıdır?


GKM'lerin hiç biri, hangi amaçla gıdaya katılmış olursa olsun; insan sağlığına zarar
vermemelidir. Kullanılacak katkı maddesi hakkındaki analiz sonuçlan ve kullanılma
miktarları bilinmelidir.



Besin değerini azaltmamalı ve değiştirmemelidir.


Gıdaya belirtilen miktarlardan fazlası katılmamalı ve üretimleri sırasında, katkı maddesi kullanılan gıdalar sürekli denetlenmelidir.

Katılan maddenin açık ismi ve miktarı gıdanın üzerindeki etikette belirtilmelidir.


Gıda katkı maddesi, gıdanın bozukluğunu maskeleyici ve tüketiciyi aldatıcı
olmamalıdır.

Gıda Katkı Maddelerinin Güvenirliği?


Bazı katkı maddelerine duyarlı olan insanlar reaksiyon verebilirler. Avrupa'da nüfusun
%0.03-0.1'inin GKM'lerine karşı duyarlı olduğu tespit edilmiştir. Renklendiricilerden bazıları
astım, deri döküntüsü ve migrene yol açabilirler. İzin verilen renklendiriciler ülkeden ülkeyedeğişir. Norveç ve İsveç besinlerde kullanılan renklendiricilerin tamamını yasaklamışlardır.

Aroma artırıcı maddelerden bazıları baş dönmesi, çarpıntı yapabilirler.


Koruyucu maddeler besinleri bakteri, küf, mayalardan korumak, raf ömrünü uzatmak, doğal
renk ve aromayı korumak amacıyla kullanılırlar. Bu maddelerden en çok sucuk, salam, pastırmagibi et ürünlerine konulan nitrit ve nitrat tartışılmaktadır. Nitrat ve nitrit kanserojen nitrozo bileşikleri oluşturmaktadır.Bu yüzden miktarları çok iyi belirlenmelidir.


Hangi Koşullarda Sağlığımız Tehlikeye Girer?

Kullanılabilirr gıda katkı maddeleri listesinde yer almıyorsa, belirlenen limitlerin üzerinde
kullanıyor ve ADI değeri dikkate alınmıyorsa,  eğitimsiz kişilerce teknolojisine uygun
kullanılmaması ve kontrol mekanizmalarının iyi işletilememesi durumunda tüketiciler, özellikle risk grupları, risk altındadır. Kullanımına izin verilen katkı maddelerinin denetiminde değerlendirilmesi gereken en önemli iki
konudan birincisi bu maddelerin gıda saflığında olmaları, diğeri ise gıdalarda izin verilen sınırı aşmamalarıdır. Bu denetim ise ancak ülkede etkin bir kontrol sisteminin
kurulması ile  GIDA MÜHENDİSLERİNİN gözetiminde gerçekleşebilir. 

Kısaca;


Günümüzde GKM'leri tüketiminden kendimizi tamamen soyutlamamız mümkün
değil. Dikkat etmemiz gereken nokta, bu maddelerin belirlenen şekilde ve miktarda kullanılmasını sağlayarak oluşabilcek tehlikeleri minimuma indirmektir. Özellikle sigara kullanımı, aşırı alkol tüketimi yanında GKM'leri daha düşük riske sahiptirler.Tabiki bilinçsiz kullanımlarda herşey gibi GKM'ler de sağlık problemlerine yol açabilir.Araştırmalar da belirnen miktarlarda ve koşullarda kullanıldığında ve kişilerin bireysel alerjileri olmadığı sürece ciddi sağlık problemlerine yol açmadığı, yazılan makalelerde de görülmüştür. 



Kaynaklar;

Altuğ, T. Gıda Katkı Maddeleri, Meta Basım, İzmir, (2001)

http://kliniktoksikolojidernegi.org/wp-content/uploads/2013/02/16KongreOzetKitabi.pdf#page=35

http://xa.yimg.com/kq/groups/19397810/63784863/name/khb_006_04-253.pdf

http://www.ttb.org.tr/STED/sted0304/gida.pdf

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder