Sayfalar

25 Ocak 2013 Cuma

Haydi Iaşi gezintisine çıkalım!

Yaş Romanya'nın 2. büyük şehiriymiş.Toplamda nüfus bilgisi veremem ama büyük bir şehir.Ağustos ve eylül aylarında gerçekten güzel bir şehir.

PALAS
 Yukarıda yayınladığım resim buranın en büyük tarihi binası.!920'li tarihlerde yapılmış bir bina ve şu an müze olarak kullanımda.Ben hala içine giremedim.Çünkü yaklaşık 3 yıldır tadilattaymış.Romanya'da eğer bir şey tadilata girerse yıl boyunca sürermiş :) http://www.palatulculturii.ro/ Detaylı bilgiyi bu siteden okuyabilirsiniz.

Bu fotoğrafı 08.08.2012 de çekmişim.Yaş'a geldiğimin 2. günü idi.Zaman çok çabuk geçiyor gerçekten.. Fotoğrafı çektiğim yer Palas Mall alışveriş merkezi.Buranın en büyük ve modern olan tek yapılarından diyebilirim. Bizim İlay ile yaklasık her gün gidip ziyaretinde bulunduğumuz bir yer.Kış günü kapalı sıcak alanları tercih etmezsek burada donabiliriz.

Palas Mall şehir merkezinde çok büyük bir alana kurulmuş.Buradan çıktıktan sonra "Stefan Bulvarı" nda ki tarihi ortodoks kiliseleri ziyaret edebilirsiniz.Bulvar yazdım diye gülmeyin.Çünkü aynı anlamda.Bir gün ortak kelimelerimiz hakkında da yazı yazacağım .Yaş dindar bir şehir.Sanırım 400 e yakın kilise varmış.Arkadaşlarımın yalancısıyım..:)






 Bulvarı gezerken "national theatre" ı görebilirsiniz.Güzel bir mimariye sahip. Bu binanın tam karşısında ise diğer bir tarihi ortodoks kilisesini görebilirsiniz.Pazar günleri oradaki banklar hep dolu olur.





Evetttttt, burayı da gezdik ve yola koyulduk tekrar.Hava gerçekten sıcaktı.5 yıldır izmir'de yaşayan biri olarak söylüyorum bunları. Bu bulvar gerçekten uzun bir bulvar ve trafiğe kapalı bir kısmı.Buradan Piata Uniri" e gittik. Farklı bir yol kullanalım ki başka yerlerde görelim değil mi?








Yaş'ı tam anlamıyla gezmek (yaz ayında) 2 gününüzü alıcaktır.Yukarıda gördüğümüz başka bir ortodoks kilisesi ve bahcesınde balkan ev tarzlarının, eşyalarının sergilendiği müze tarzı tarihi binalar var.Ben  oraları gördüğümde çok mutlu olmuştum.Çünkü yayık, ahşap kaşıklar, kilimler, sandıklar, kıyafetler aynı bizim müzelerimizde ki gibilerdi . Hemen Franck' a anlattım aynı tarzı Türkiye' de gezerken de görebilirsin diye..

Buraayı da gezdik yaklaşık 1 saatimizi aldı.Artık serinleme vakti.Franck dedi "piata uniri" ye gidelim.
Anlamı meydandır.Buranın en ünlü ve büyük meydanı.Yaz günlerinde sıcaktan bunalıp bir şeyler içmek isterseniz buraya gelip yine favorim olan "cafeana piata uniri " de oturabilirsiniz.Burada bizim güzel deniz kenarı mekanlarımız olmadığı için artık idare etceksiniz.


DEVAMI GELECEK ...  :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder