05.04.2013 tarihli yayınlanan diğer liste ise Bal Firmalarını içeriyordu.Bu listeyi sizlerle paylaştım yine.. Bal da tespit edilen bulguların açıklamasını yapacağım.
Incelediğimzde karbon değerleri farklı diye bir ifade görüyoruz.Peki ne anlama geliyor bu?
C13 (Karbon) Testi: Bu testin amacı balda doğal olarak bulunan protein ile numune bal arasında C13 izotopu açısından fark olup olmadığını taramaktır. Protein ile balın kendisinin C13 değerleri arasında fark varsa bunun dışarıdan eklenen şekerden geldiği kabul edilir.
Balda uygulanan en popüler yöntem olmak ile birlikte aslında sadece C4 (mısır şurubu vs.) döngüsüne ait şekerlerin tespiti yapılabilmektedir. Ancak bala en çok katılan şekerler genellikle bu gruba dahil olduklarından balın saflığı bu analiz ile büyük oranda tespit edilebilmektedir.
HMF (Hidroksi Methyl Furfural): Özel bazı şekerlerin dehidrasyonundan türeyen organik bir bileşiktir. Doğal ballarda 40 mg/kg düzeyini geçmemesi gerekmektedir. Bu değerin üzerinde HMF barındıran balların ya uygun raflarda tutulmadığını ya da balın ısıl işlem gördüğünü anlayabiliriz. Özellikle çiçek ballarının polen büyüklüklerinin farklı olmasından dolayı, moleküler çekimlerin düzensizliği, soğuk havalarda kristalleşmelere neden olmaktadır.Bu balın doğal bir reaksiyonudur.Fakat tüketici tarafından kalitesiz veya sahte gibi değerlendirilip, ürün satışı için olumsuz koşul oluşturacağı için, bunu engellemek isteyen firmalar ısıl işlem uygulamakta ve HMF değeri artmaktadır.
NOT:
HMF’nin sitotoksik, genotoksik ve tümörijenik etkileri olduğu tespit edilmiştir. HMF işlem sırasında ısıltılmakla oluştuğu gibi uzun süre bekletilen ballarda da zamanla oluşabilmektedir.
Balda HMF oluşumu PH, sıcaklık, ısıtma süresi ve şeker konsantrasyonuna bağlı olduğundan balın kalitesini belirlemede kullanılan en önemli kriterlerdendir.
Balda HMF oluşumu PH, sıcaklık, ısıtma süresi ve şeker konsantrasyonuna bağlı olduğundan balın kalitesini belirlemede kullanılan en önemli kriterlerdendir.
Denetimlerin artması ve güvenli gıda için biz Gıda Mühendislerine büyük ihtiyaç olduğu gözardı edilemez.Malesef hala bu sorun çözülmüş değil.. Yakın bir arkadaşımdan dün aldığım bir duyuma göre, kendisi firma da iken, fabrikaya gelen kontrol görevlileri ZİRAAT MÜH. imiş.Peki bu kişi öğrenim hayatı boyunca spesifik olarak gıda üretim teknolojileri dersi almış mı?
Cevap net! HAYIR. Bu cavap VETERİNER hekimler içinde geçerli.
Peki bizim 4 yılda aldığımız eğitimi, bakanlıkta verilen veya verilmeyen (tam olarak bilgim yok) kısa dönemli bir eğitim ile o kişilere verebilir misiniz?
Cevap yine net! HAYIR. Bize ihtiyaç olan bir yerde biz neden yokuz? En büyük sorulardan biri budur...
Umarım bu sistem değişir ve kontrole giden kişiler bu işin uzmanları olur ...
BAL
|
||||
Kamuoyuna
Duyuru Tarihi
|
Firma Adı
|
Ürün Adı
|
Marka ve
Son
Tüketim Tarihi
|
Parti/Seri
No
|
05/04/2013
|
Kılıçkaya İnş. Lokanta
Otom. Yakıt Akaryakıt Day. Tük. Mal. Hay. Tarım ve Av Malz. Teks. Nak. Gıda
Mad. Telekom Tic. ve San. Ltd. Şti
Sarız / Kayseri
|
Süzme Çiçek Balı
(C4 Şeker Oranı %, Balda protein ve ham delta C13 değerleri farkı) |
Beşçeşme
STT: 07.12.2013
|
012
|
HV Group Pazarlama Telemarketing
ve Danışmanlık Hizmetleri- Hüsmen Fıçıcı
Şişli / İSTANBUL
|
Yayla Balı
(C4 Şeker Oranı %, Balda
protein ve ham delta C13 değerleri farkı, Diastaz sayısı, Prolin miktarı,
Fruktoz/Glukoz)
|
Osmanlı Balevi
STT: 02.2014
|
5806
|
|
Güldüoğlu Şekerleme Gıda ve
San. Tic. A.Ş.
Melikgazi / KAYSERİ
|
Süzme Çiçek Balı
(C4 Şeker Oranı %, Balda protein
ve ham delta C13 değerleri farkı)
|
Güldüoğlu
STT: 17.10.2013
|
04.10.2011
|
|
Süzme Çiçek Balı
(C4 Şeker Oranı %, Balda
protein ve ham delta C13 değerleri farkı)
|
Güldüoğlu
STT:28.03.2013
|
28.03.2013
|
||
05/04/2013
|
Keskinler Süt. San. ve Tic.
Ltd. Şti.
KARS
|
Süzme Çiçek Balı
(C4 Şeker Oranı %, Balda
protein ve ham delta C13 değerleri farkı)
|
Kesginler
STT:20.09.2013
|
20.09.2011
|
Emin Gıda İnş. Oto İth.
İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti.
Kazan / ANKARA
|
Süzme Salgı Balı
(C4 Şeker Oranı %, Balda
protein ve ham delta C13 değerleri farkı)
|
Bayella
STT: 10.2013
|
Parti No:04 Seri No:01
|
|
Süzme Salgı Balı
(C4 Şeker Oranı %, Balda
protein ve ham delta C13 değerleri farkı, Diastaz sayısı, Fruktoz/Glukoz)
|
Bayella
STT: 10.2014
|
Parti No:04 Seri No:01
|
||
Süzme Çiçek Balı
(C4 Şeker Oranı %, Balda
protein ve ham delta C13 değerleri farkı, Diastaz sayısı)
|
Hevek
STT:11.05.2014
|
191
|
||
Süzme Çiçek Balı
(C4 Şeker Oranı %, Balda
protein ve ham delta C13 değerleri farkı, Diastaz sayısı)
|
Hevek
STT:10.11.2014
|
079
|
||
Dermanbey Gıda İml. İth.
San. Tic.Ltd.Şti. Yenimahalle/ANKARA
|
Süzme Çiçek Balı
(C4 Şeker Oranı %, Balda
protein ve ham delta C13 değerleri farkı)
|
Efe
STT: 06.2013
|
02.0320
|
|
Süzme Çam Balı
(C4 Şeker Oranı %, Balda
protein ve ham delta C13 değerleri farkı)
|
Efe
STT:01.01.2013
|
5806
|
||
05/04/2013
|
MND İnş. Teks. Elek. Gıda
ve Hay. San. ve Tic. Ltd. Şti.
Kazan / ANKARA
|
Süzme Çiçek Balı
(C4 Şeker Oranı %, Balda protein
ve ham delta C13 değerleri farkı, Fruktoz/Glukoz, Fruktoz+Glukoz)
|
Lokman
STT: 12.2014
|
01
|
Süzme Çiçek Balı
(C4 Şeker Oranı %, Balda
protein ve ham delta C13 değerleri
farkı)
|
Lokman
STT: 2/2015
|
2/2015-01
|
||
Süzme Salgı Balı
(C4 Şeker Oranı %, Balda
protein ve ham delta C13 değerleri farkı)
|
Arınur
STT: 03.2015
|
Parti No:12 Seri No:01
|
||
Süzme Çiçek Balı
(C4 Şeker Oranı %, Balda
protein ve ham delta C13 değerleri farkı)
|
Lokman Nedim
STT: 09.2014
|
Parti No:12 Seri No:01
|
||
Süzme Çiçek Balı
(C4 Şeker Oranı %, Balda
protein ve ham delta C13 değerleri farkı ve Elektriksel İletkenlik)
|
Lokman Nedim
STT: 02.2015
|
PN:27 SN:01
|
||
Ay-Bal Bitkisel Ürünler Küçükçekmece
/ İSTANBUL
|
Süzme Çiçek Balı
(C4 Şeker Oranı %, Balda protein ve ham
delta C13 değerleri farkı, Prolin miktarı, Diastaz sayısı, Fruktoz/Glukoz)
|
Ay-Bal Doğu Anadolu
STT: 2/2014
|
8
|
|
05/04/2013
|
Tadaban Gıda Sanayi İç ve
Dış Ticaret Ltd. Şti. ANKARA
|
Süzme Çiçek Balı
(C4 Şeker Oranı %, Balda
protein ve ham delta C13 değerleri farkı)
|
Starmax
STT: 04.2013
|
04.06
|
Süzme Çiçek Balı
(C4 Şeker Oranı %, Balda
protein ve ham delta C13 değerleri farkı)
|
Starmax
STT:20.04.2013
|
0406
|
||
Süzme Çiçek Balı
(C4 Şeker Oranı %, Balda
protein ve ham delta C13 değerleri farkı)
|
Balbirlik
STT:11.02.2014
|
1126
|
||
Süzme Çiçek Balı
(C4 Şeker Oranı %, Balda
protein ve ham delta C13 değerleri farkı)
|
Maxitat
STT:24.02.2014
|
24-26
|
||
Süzme Çiçek Balı
(C4 Şeker Oranı %, Balda protein
ve ham delta C13 değerleri farkı)
|
Maxitat
STT: 07.2013
|
0706
|
||
Gülsan Gıda San. Tic. A.Ş.
Melikgazi/KAYSERİ
|
Süzme Çiçek Balı
(C4 Şeker Oranı %, Balda
protein ve ham delta C13 değerleri farkı)
|
Gülsan
STT: 02.2014
|
01
|
|
Kayserilioğulları Gıda San.
Tic. Ltd. Şti.
Lalahan / ANKARA
|
Süzme Çiçek Balı
(C4 Şeker Oranı %, Balda
protein ve ham delta C13 değerleri farkı)
|
Oskar
STT: 03/2014
|
03
|
|
05/04/2013
|
Tokgöz Gıda Sanayi ve
Ticaret A.Ş.
Yenimahalle / ANKARA
|
Süzme Bal (Salgı Balı)
(C4 Şeker Oranı %, Balda
protein ve ham delta C13 değerleri farkı, Diastaz sayısı, HMF değeri, Prolin miktarı, Fruktoz/Glukoz,
Fruktoz+Glukoz)
|
Tokgöz
STT: 03.2014
|
01/12
|
Süzme Bal (Piknik Bal)
(C4 Şeker Oranı %, Balda
protein ve ham delta C13 değerleri farkı)
|
Ahmet Tokgöz
STT: 01.2014
|
02/07
|
||
Bölükoğlu Arı ve Tarım Ür.
Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti.
Bergama / İZMİR
|
Süzme Çiçek Balı
(C4 Şeker Oranı %, Balda
protein ve ham delta C13 değerleri farkı)
|
Bölükoğlu
STT:12.03.2013
|
07
|
|
Süzme Çiçek Balı
(C4 Şeker Oranı %, Balda
protein ve ham delta C13 değerleri farkı)
|
Bölükoğlu
STT:16.03.2013
|
34
|
||
Şakacı Gıda Dağıtım ve
Pazarlama
Bucak / BURDUR
|
Salgı Balı
(C4 Şeker Oranı %, Balda
protein ve ham delta C13 değerleri farkı)
|
Şapbalak
STT:20.08.2013
|
000128
|
|
Salgı Balı
(C4 Şeker Oranı %)
|
Şapbalak
STT:20.08.2013
|
000124
|
||
05/04/2013
|
Anaarı Gıda İnşaat Otomotiv
Güvenlik Sistemleri Dış Tic. Paz. San. Ltd. Şti.
Ataşehir / İSTANBUL
|
Süzme Çiçek Balı
(C4 Şeker Oranı %, Balda
protein ve ham delta C13 değerleri farkı ve Fruktoz+Glukoz)
|
Bal Dünyası
STT: 01/12/2013
|
2012/13
|
Süzme Çiçek Balı
(C4 Şeker Oranı %, Balda
protein ve ham delta C13 değerleri farkı ve Elektriksel iletkenlik)
|
Bal Dünyası
STT: 15/05/2015
|
2011/01
|
||
Gönen Çelik Borka Deva Gıda
Koz. Tar. Ürn. Paz. San. Tic. A.Ş.
Seyhan / ADANA
|
Karakovan Balı
(C4 Şeker Oranı %, Balda
protein ve ham delta C13 değerleri farkı)
|
Siirt Pervari
STT:13.02.2014
|
13.02.2012
|
|
Alibaş Gıda Hayv. Tarım
Ürn. San. İç ve Dış Tic. Ltd. Şti.
Kocasinan / KAYSERİ
|
Süzme Çiçek Balı
(C4 Şeker Oranı %, Balda
protein ve ham delta C13 değerleri farkı, Diastaz sayısı, HMF miktarı, Prolin
miktarı, Fruktoz/Glukoz, Fruktoz+Glukoz)
|
Kay Altınbaş
STT:18.07.2013
|
199
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder