Sayfalar

6 Nisan 2013 Cumartesi

ifşa edilen BAL FİRMALARI!


05.04.2013 tarihli yayınlanan diğer liste ise Bal Firmalarını içeriyordu.Bu listeyi sizlerle paylaştım yine.. Bal da tespit edilen bulguların açıklamasını yapacağım.

Incelediğimzde karbon değerleri farklı diye bir ifade görüyoruz.Peki ne anlama geliyor bu?

C13 (Karbon) Testi: Bu testin amacı balda doğal olarak bulunan protein ile numune bal arasında C13 izotopu açısından fark olup olmadığını taramaktır. Protein ile balın kendisinin C13 değerleri arasında fark varsa bunun dışarıdan eklenen şekerden geldiği kabul edilir. 

Balda uygulanan en popüler yöntem olmak ile birlikte aslında sadece C4 (mısır şurubu vs.) döngüsüne ait şekerlerin tespiti yapılabilmektedir. Ancak bala en çok katılan şekerler genellikle bu gruba dahil olduklarından balın saflığı bu analiz ile büyük oranda tespit edilebilmektedir.

HMF (Hidroksi Methyl Furfural): Özel bazı şekerlerin dehidrasyonundan türeyen organik bir bileşiktir. Doğal ballarda 40 mg/kg düzeyini geçmemesi gerekmektedir. Bu değerin üzerinde HMF barındıran balların ya uygun raflarda tutulmadığını ya da balın ısıl işlem gördüğünü anlayabiliriz. Özellikle çiçek ballarının polen büyüklüklerinin farklı olmasından dolayı, moleküler çekimlerin düzensizliği, soğuk havalarda kristalleşmelere neden olmaktadır.Bu balın doğal bir reaksiyonudur.Fakat tüketici tarafından kalitesiz veya sahte gibi değerlendirilip, ürün satışı için olumsuz koşul oluşturacağı için, bunu engellemek isteyen firmalar ısıl işlem uygulamakta ve HMF değeri artmaktadır.

NOT:
HMF’nin sitotoksik, genotoksik ve tümörijenik etkileri olduğu tespit edilmiştir. HMF işlem sırasında ısıltılmakla oluştuğu gibi uzun süre bekletilen ballarda da zamanla oluşabilmektedir.
Balda HMF oluşumu PH, sıcaklık, ısıtma süresi ve şeker konsantrasyonuna bağlı olduğundan balın kalitesini belirlemede kullanılan en önemli kriterlerdendir. 

Denetimlerin artması ve güvenli gıda için biz Gıda Mühendislerine büyük ihtiyaç olduğu gözardı edilemez.Malesef hala bu sorun çözülmüş değil.. Yakın bir arkadaşımdan dün aldığım bir duyuma göre, kendisi firma da iken, fabrikaya gelen kontrol görevlileri ZİRAAT MÜH. imiş.Peki bu kişi öğrenim hayatı boyunca spesifik olarak gıda üretim teknolojileri dersi almış mı? 
Cevap net! HAYIR. Bu cavap VETERİNER hekimler içinde geçerli.

Peki bizim 4 yılda aldığımız eğitimi, bakanlıkta verilen veya verilmeyen (tam olarak bilgim yok) kısa dönemli bir eğitim ile o kişilere verebilir misiniz? 
Cevap yine net! HAYIR. Bize ihtiyaç olan bir yerde biz neden yokuz? En büyük sorulardan biri budur...

Umarım bu sistem değişir ve kontrole giden kişiler bu işin uzmanları olur ...

BAL


Kamuoyuna Duyuru Tarihi
Firma Adı
Ürün Adı
Marka ve
Son Tüketim Tarihi
Parti/Seri No
05/04/2013


Kılıçkaya İnş. Lokanta Otom. Yakıt Akaryakıt Day. Tük. Mal. Hay. Tarım ve Av Malz. Teks. Nak. Gıda Mad. Telekom Tic. ve San. Ltd. Şti
Sarız / Kayseri

Süzme Çiçek Balı

 (C4 Şeker Oranı %, Balda protein ve ham delta C13 değerleri farkı)
Beşçeşme

STT: 07.12.2013
       012

HV Group Pazarlama Telemarketing ve Danışmanlık Hizmetleri- Hüsmen Fıçıcı
Şişli / İSTANBUL


Yayla Balı 

(C4 Şeker Oranı %, Balda protein ve ham delta C13 değerleri farkı, Diastaz sayısı, Prolin miktarı, Fruktoz/Glukoz)

Osmanlı Balevi

STT: 02.2014

     5806
Güldüoğlu Şekerleme Gıda ve San. Tic. A.Ş.
Melikgazi / KAYSERİ

Süzme Çiçek Balı

(C4 Şeker Oranı %, Balda protein ve ham delta C13 değerleri farkı)

Güldüoğlu

STT: 17.10.2013
04.10.2011

Süzme Çiçek Balı        

(C4 Şeker Oranı %, Balda protein ve ham delta C13 değerleri farkı)

Güldüoğlu

STT:28.03.2013
28.03.2013
05/04/2013
Keskinler Süt. San. ve Tic. Ltd. Şti.
KARS

Süzme Çiçek Balı   

(C4 Şeker Oranı %, Balda protein ve ham delta C13 değerleri farkı)

Kesginler

STT:20.09.2013
20.09.2011
Emin Gıda İnş. Oto İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti.
Kazan / ANKARA

Süzme Salgı Balı         

(C4 Şeker Oranı %, Balda protein ve ham delta C13 değerleri farkı)

Bayella

STT: 10.2013
Parti No:04    Seri No:01

Süzme Salgı Balı                   

(C4 Şeker Oranı %, Balda protein ve ham delta C13 değerleri farkı, Diastaz sayısı, Fruktoz/Glukoz)

Bayella

STT: 10.2014
Parti No:04 Seri No:01                  

Süzme Çiçek Balı

(C4 Şeker Oranı %, Balda protein ve ham delta C13 değerleri farkı, Diastaz sayısı)

Hevek

STT:11.05.2014
191

Süzme Çiçek Balı

(C4 Şeker Oranı %, Balda protein ve ham delta C13 değerleri farkı, Diastaz sayısı)

Hevek

STT:10.11.2014
079
Dermanbey Gıda İml. İth. San. Tic.Ltd.Şti. Yenimahalle/ANKARA

Süzme Çiçek Balı

(C4 Şeker Oranı %, Balda protein ve ham delta C13 değerleri farkı)

Efe

STT: 06.2013
02.0320

Süzme Çam Balı

(C4 Şeker Oranı %, Balda protein ve ham delta C13 değerleri farkı)

Efe

STT:01.01.2013
5806
05/04/2013
MND İnş. Teks. Elek. Gıda ve Hay. San. ve Tic. Ltd. Şti.
Kazan / ANKARA




Süzme Çiçek Balı         

(C4 Şeker Oranı %, Balda protein ve ham delta C13 değerleri farkı, Fruktoz/Glukoz, Fruktoz+Glukoz)


Lokman

STT: 12.2014
01

Süzme Çiçek Balı

(C4 Şeker Oranı %, Balda protein ve ham delta C13 değerleri
farkı)



Lokman

STT: 2/2015



2/2015-01

Süzme Salgı Balı         

(C4 Şeker Oranı %, Balda protein ve ham delta C13 değerleri farkı)

Arınur

STT: 03.2015
Parti No:12 Seri No:01


Süzme Çiçek Balı

(C4 Şeker Oranı %, Balda protein ve ham delta C13 değerleri farkı)

Lokman Nedim

STT: 09.2014
Parti No:12 Seri No:01                  


Süzme Çiçek Balı

(C4 Şeker Oranı %, Balda protein ve ham delta C13 değerleri farkı ve Elektriksel İletkenlik)

Lokman Nedim

 STT: 02.2015
PN:27 SN:01
Ay-Bal Bitkisel Ürünler Küçükçekmece / İSTANBUL

Süzme Çiçek Balı

 (C4 Şeker Oranı %, Balda protein ve ham delta C13 değerleri farkı, Prolin miktarı, Diastaz sayısı, Fruktoz/Glukoz)

Ay-Bal Doğu Anadolu  

STT: 2/2014
8
05/04/2013
Tadaban Gıda Sanayi İç ve Dış Ticaret Ltd. Şti. ANKARA

Süzme Çiçek Balı

(C4 Şeker Oranı %, Balda protein ve ham delta C13 değerleri farkı)

Starmax

STT: 04.2013
04.06

Süzme Çiçek Balı

(C4 Şeker Oranı %, Balda protein ve ham delta C13 değerleri farkı)

Starmax

STT:20.04.2013
0406

Süzme Çiçek Balı

(C4 Şeker Oranı %, Balda protein ve ham delta C13 değerleri farkı)

Balbirlik

STT:11.02.2014

1126


Süzme Çiçek Balı

(C4 Şeker Oranı %, Balda protein ve ham delta C13 değerleri farkı)

Maxitat

STT:24.02.2014
24-26

Süzme Çiçek Balı

(C4 Şeker Oranı %, Balda protein ve ham delta C13 değerleri farkı)

Maxitat

STT: 07.2013
0706

Gülsan Gıda San. Tic. A.Ş.
Melikgazi/KAYSERİ


Süzme Çiçek Balı         

(C4 Şeker Oranı %, Balda protein ve ham delta C13 değerleri farkı)

Gülsan

STT: 02.2014

01
Kayserilioğulları Gıda San. Tic. Ltd. Şti.
Lalahan / ANKARA

Süzme Çiçek Balı

(C4 Şeker Oranı %, Balda protein ve ham delta C13 değerleri farkı)


Oskar

STT: 03/2014
03
05/04/2013
Tokgöz Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Yenimahalle / ANKARA

Süzme Bal (Salgı Balı)

(C4 Şeker Oranı %, Balda protein ve ham delta C13 değerleri farkı, Diastaz sayısı, HMF değeri,  Prolin miktarı, Fruktoz/Glukoz, Fruktoz+Glukoz)

Tokgöz

STT: 03.2014
     01/12

Süzme Bal (Piknik Bal)

(C4 Şeker Oranı %, Balda protein ve ham delta C13 değerleri farkı)


Ahmet Tokgöz

STT: 01.2014
    
02/07

Bölükoğlu Arı ve Tarım Ür. Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti.
Bergama / İZMİR




Süzme Çiçek Balı

(C4 Şeker Oranı %, Balda protein ve ham delta C13 değerleri farkı)


Bölükoğlu
  STT:12.03.2013           

07

Süzme Çiçek Balı

(C4 Şeker Oranı %, Balda protein ve ham delta C13 değerleri farkı)



Bölükoğlu
  STT:16.03.2013           

34
Şakacı Gıda Dağıtım ve Pazarlama
Bucak / BURDUR

Salgı Balı

(C4 Şeker Oranı %, Balda protein ve ham delta C13 değerleri farkı)


Şapbalak

STT:20.08.2013

000128
Salgı Balı

(C4 Şeker Oranı %)
Şapbalak

STT:20.08.2013
000124

















05/04/2013










Anaarı Gıda İnşaat Otomotiv Güvenlik Sistemleri Dış Tic. Paz. San. Ltd. Şti.
Ataşehir / İSTANBUL

Süzme Çiçek Balı

(C4 Şeker Oranı %, Balda protein ve ham delta C13 değerleri farkı ve Fruktoz+Glukoz)

Bal Dünyası

STT: 01/12/2013
2012/13

Süzme Çiçek Balı

(C4 Şeker Oranı %, Balda protein ve ham delta C13 değerleri farkı ve Elektriksel iletkenlik)

Bal Dünyası

STT: 15/05/2015
2011/01
Gönen Çelik Borka Deva Gıda Koz. Tar. Ürn. Paz. San. Tic. A.Ş.
Seyhan / ADANA

Karakovan Balı

(C4 Şeker Oranı %, Balda protein ve ham delta C13 değerleri farkı)

Siirt Pervari

STT:13.02.2014
13.02.2012
Alibaş Gıda Hayv. Tarım Ürn. San. İç ve Dış Tic. Ltd. Şti.
Kocasinan / KAYSERİ

Süzme Çiçek Balı

(C4 Şeker Oranı %, Balda protein ve ham delta C13 değerleri farkı, Diastaz sayısı, HMF miktarı, Prolin miktarı, Fruktoz/Glukoz, Fruktoz+Glukoz)

Kay Altınbaş
 STT:18.07.2013
199

                         

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder