Sayfalar

3 Nisan 2013 Çarşamba

YENİ "Et ve et ürünleri tebliği"

05.12.2012 tarih ve 28488 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği 05.03.2013 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu tarihten itibaren TGK-Et ve Et Ürünleri Tebliği (Tebliğ No:2012/74) hükümlerine göre üretilmiş et ve et ürünleri piyasada bulunacaktır. Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği kapsamında, uygulanacak olan esaslar kısaca ;  

Tebliğ kapsamına giren hiçbir hazırlanmış et karışımına ya da et ürününe, mekanik olarak ayrılmış etler (MAE) katılamayacaktır. Kanatlı etleri ve kırmızı etlerin karışımından çiğ et, kıyma ve hazırlanmış et karışımları ile et ürünleri üretilemeyecek, türler tebliğin ilgili maddesinde belirtildiği üzere sadece kendi içlerinde karıştırılabilecektir. Örneğin tavuk-hindi karışımı ya da dana-koyun karışımı gibi.        



Tebliğ kapsamında kanatlı kıyma olarak sadece hindi kıyma üretilebilir ve hindi kıyma sadece dondurulmuş olarak piyasaya sunulur. Çiğ halde tavuk kıyma üretilemez ve piyasaya arz edilemez. Ayrıca tavuk kıyma çiğ olarak hazırlanmış et karışımlarının üretiminde kullanılamaz. 

Çiğ kırmızı etten ya da çiğ kanatlı etinden üretilen et ürünlerinde (fermente sucuk, ısıl işlem görmüş sucuk gibi) sakatat kullanılamaz. Fermente sucuğa, ısıl işlem görmüş sucuğa ve pastırmaya et kaynaklı olamayan proteinler, nişasta ve nişasta içeren maddeler ile soya ve soya ürünleri katılamaz. Ancak baharat kaynaklı nişasta ve bitkisel protein miktarının toplamı kütlece %1’i aşamaz. Ürün etiketlerinde marka dahil olmak üzere % 100, % 100 dana, % 100 göğüs eti ve benzeri ifadeler kullanılmayacaktır.   Fermente sucuk ve ısıl işlem görmüş sucuk ürün etiketinde, ürün adı olarak  sucuk ,kasap sucuk , mangal sucuk, parmak sucuk, kangal sucuk ve benzeri şekilde ifadeler kullanılamaz

 Kasap, market gibi perakende işletmelerde son tüketiciye satış aşamasında kıyma, hazırlanmış kırmızı et karışımları ve hazırlanmış kanatlı eti karışımları günlük üretilip, paketlenip, etiketlenerek veya etiket bilgilerinin tüketicinin görebileceği bir yerde bulundurularak satışa sunulacaktır. Örnek olarak dana kıyma, köfte, soslanmış kanat vb. ürünler  (Hijyenik şartlar göz önünde bulundurularak)... 

Hemen bir konuya da açıklık getirmek isterim..

Sucuk üretiminde olgunlaşma sürecinde farklı teknolojiler kullanılabilir.Bu nedenle Türk Gıda Kodeksinde üretim basamaklarındaki farklılıktan ötürü sucuk ürünü “Sucuk” ve “Isıl İşlem Görmüş Sucuk Benzeri Ürün” olmak üzere iki şekilde tanımlanmaktadır. Ürün etiketinde üretici firmalar “Sucuk” ve “Isıl İşlem Görmüş Sucuk Benzeri Ürün” olarak beyan etmek durumundadırlar.“Sucuk“ olarak tanımlanan ürünlerin üretiminde, ısıl işlem uygulanmadan üretim aşaması tamamlanmaktadır. Ürünün olgunlaşmasını sağlamak amacıyla, ürünler nemi ve sıcaklığı belirlenmiş kontrollü odalarda bekletilir ve ortalama 10-14 gün gibi bir süre içerisinde olgunlaştırılır.

Isıl İşlem Görmüş Sucuk Benzeri Ürün ise sucuktan farklı olarak, ürünün olgunlaşmasını sağlamak amacıyla özel fırınlarda, düşük sıcaklıktan periyodik olarak yükselen bir sıcaklık ile kısa bir süreçte ürünün olgunlaşması sağlanır. Her iki şekilde üretilen sucuklar arasında lezzet ve görünüm açısından belirgin bir fark olmaması nedeniyle son yıllarda ısısal işlem görmüş sucuklar üretici firmalar tarafından tercih edilmektedir.

Okuduğunuz gibi yürürlüğe girmiş olan yeni tebliğ böyle.Öncelikle gıda mühendisi oluşumu bir kenara bırakarak yorum yapmak istiyorum.. Halkın ne yediğini iyice bilmesi en doğal hakkı ve bu yolda atılan adımları birey olarak destekliyorum.Sadece ürünlerin içeriklerini değil, kullanılan içeriğin kaynağını, ne olduğunu bilmek o ürünü rahatça tüketebilmek için önemli bir basamak.

9 ay sonra ülkeme döndüğümde ve bu geçen sürede, çevremden gelen sorulara bakarak aslında toplum bilincinin biraz daha arttığını söyleyebilirim.İnsanların gıdalara olan ilgileri, merakları bizi yönlendiren temel nokta.Çünkü eğer tüketici bilinçli, ilgili olmaz ise doğal olarak kontroller, üretimler ne seviye de olur bir düşünelim.. Kaldı ki bazı AB üyeleri ülkelerinde bu durum söz konusu hala.Yani insanlarda gıda bilinci olmadığından bu sektörde boşluklar görebiliyorsunuz.

Lütfen ürün alırken etiketleri dikkatlice okuyalım.Gördüğünüz gibi yeni tebliğ bizim için atılmış güzel bir adım.En basit şekilde açıklamaya çalıştım.Umarım şimdi bir şeyler netleşmiştir.. 







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder